Sadržaj

⌘K
  1. Home
  2. Sadržaj
  3. 7. Molekularna osnova di...
  4. Ponovimo

Ponovimo

Print Friendly, PDF & Email

U nastavku se nalaze pitanja za samoprovjeru koja će ti pomoći u savladavanju znanja iz genetike.
Pažljivo pročitaj pitanje i pokušaj točno odgovoriti. Klikom na pitanje možeš vidjeti odgovor i pojašnjenje.

O čemu ovisi diferencijacija spola?

Diferencijacija spola ovisi o spolnim kromosomima primitivne gonade.

Što su holandrični geni?

To su geni na kromosomu Y.

Zašto je važan SRY gen?

Normalni razvitak spola je vrlo složeni proces koji ovisi o genima na spolnim kromosomima i genima na autosomima. Gen SRY je okidač aktivnosti drugih gena (na autosomima i spolnim kromosomima) odnosno stvaranja testisa.

Što je genska neravnoteža?

Kod vinske mušice i većine sisavaca sa XX/XY sustavom, javlja se genska neravnoteža između spolova; ženke imaju dva X-vezana gena, a mužjaci samo jedan (muški spol je hemizigotan). Genska neravnoteža rješava se na različite načine ovisno o vrsti organizma..

Što je kompenzacija doze?

Kod sisavaca (i čovjeka) postoji regulacijski sustav genske neravnoteže između spolova koji zovemo kompenzacija doze. Kod ženskog spola se jedan X-kromosom inaktivira u ranom embrijskom razvoju i ostaje inaktivan cijeli život.

Što je Barrovo tjelešce?

Barrovo tjelešce ili spolni kromatin je inaktivirani X-kromosom u svim tjelesnim stanicama. Vidimo ga kao jače obojano (jače kondenzirano) tjelešce uz jezgrinu ovojnicu

O čemu govori teorija Mary Lyon?

Britanska genetičarka Mary Lyon (1962.) predložila je hipotezu o slučajnoj i nasumičnoj inaktivaciji X-kromosoma. Prema toj hipotezi žensko tijelo je mozaik kojega čine dvije vrste stanica s obzirom na aktivnost X-kromosoma: u ½-tjelesnih stanica inaktiviran je očev X, a u drugoj polovici majčin X-kromosom.